Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Η ροή της ζωής

Η ροή της ζωής

 breathingΤο μυαλό, το σώμα, και η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένα και μπορεί να επηρεάσει το ένα το άλλο. Η αναπνοή μας επηρεάζεται από τις σκέψεις μας και, οι σκέψεις και η φυσική μας κατάσταση μπορεί να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από την αναπνοή μας. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε συνειδητά και με επίγνωση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά να αποκατασταθεί η ισορροπία στο μυαλό και το σώμα.

Η ροή της αναπνοής είναι η ροή της ζωής. Είναι απαραίτητα για την ζωή!  Παίρνουμε τη πρώτη μας εισπνοή, την στιγμή της γέννησης μας και την τελευταία μας εκπνοή τις τελευταίες στιγμές της ύπαρξής μας. Οι περισσότεροι από εμάς παίρνουμε περίπου 17.000 ανάσες κάθε μέρα, συνήθως χωρίς να δώσουμε  πολύ σημασία στην διαδικασία

Αυτό που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι το μυαλό, το σώμα, και η αναπνοή είναι στενά συνδεδεμένα και μπορεί να επηρεάσει το ένα το άλλο. Η αναπνοή μας επηρεάζεται από τις σκέψεις μας και,  οι σκέψεις και η φυσική μας κατάσταση μπορεί να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά  από την αναπνοή μας. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε συνειδητά και με επίγνωση μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθά να αποκατασταθεί η ισορροπία στο μυαλό και το σώμα.

Οι ερευνητές έχουν τεκμηριώσει τα οφέλη της τακτικής πρακτικής στην απλή,βαθιά αναπνοή (1,2,6), τα οποία περιλαμβάνουν:

Μείωση του άγχους και  της κατάθλιψης
Μείωση / σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης
Αυξημένα επίπεδα ενέργειας
Χαλάρωση των μυών
Μειώνει  τα συναισθήματα του στρες και να υπερνικά

Στην ιατρική κοινότητα, υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση για το θετικό αντίκτυπο που έχει η  βαθιά αναπνοή  τόσο στο μυαλό όσο και το σώμα. Σύμφωνα με την έρευνα, πολλές από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις της βαθιάς, ήρεμης αναπνοής, μπορούν να αποδοθούν στη μείωση της απόκρισης του στρες στο σώμα. Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό, ας δούμε την αντίδραση του σώματος στο στρες με περισσότερες λεπτομέρειες.

Pranayama (αναπνοές)  ως εργαλείο για την αντιμετώπιση του άγχους

breathing-postΌταν κάνετε σκέψεις που σας αγχώνουν ή βιώνετε γενικά άγχος, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα προκαλεί προκαλεί μια πάλη στο σώμα, δίνοντάς  μια έκρηξη της ενέργειας για την αντιμετώπιση του κινδύνου που αντιλαμβάνεται: . η αναπνοή μας  γίνεται ρηχή και γρήγορη, αναπνέουμε κατά κύριο λόγο από το στήθος και όχι από το διάφραγμα . Αυτό μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε δύσπνοια, το οποίο είναι ένα κοινό σύμπτωμα όταν αισθανόμαστε ανήσυχοι ή απογοητευμένοι.

Την ίδια στιγμή, το σώμα μας παράγει ένα κύμα ορμονών όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη (επίσης γνωστή ως αδρεναλίνη), που αυξάνουν την αρτηριακή  πίεση και τον ρυθμό των παλμών και μας βάζει σε  κατάσταση υψηλού συναγερμού.

Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες αυξάνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και άνω του μέσου όρου για πολύ μεγάλο διάστημα (όπως στην κατάθλιψη) τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό
Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υπερέντασης,στρες, χάρη της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης προκαλείται αύξηση του ποσού της γλυκόζης στο αίμα, διαστολή των βρόγχων, επιτάχυνση των παλμών της καρδιάς, αύξηση της πίεσης του αίματος, συστολή των αγγείων του πεπτικού συστήματος και του δέρματος, διαστολή της κόρης του ματιού, ανόρθωση των τριχών κ.λπ.

Με τη βαθιά αναπνοή, μπορούμε να αναστρέψουμε τα συμπτώματα αυτά άμεσα και να δημιουργήσουμε  ένα αίσθημα ηρεμίας στο μυαλό και το σώμα. Όταν αναπνέουμε βαθιά και αργά, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο αντιστρέφει την αντίδραση στο στρες στο σώμα μας. Η βαθιά αναπνοή διεγείρει το κεντρικό νεύρο στο παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το πνευμονογαστρικό νεύρο-επιβραδύνοντας το ρυθμό της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και ηρεμώντας το σώμα και το μυαλό.

Επιπλέον, με την βαθιά αναπνοή, ασκούνται οι κοιλιακοί μυς και το διάφραγμα. Η προετοιμασία των αναπνευστικών μυών έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ανταλλαγής του οξυγόνου με κάθε αναπνοή, επιτρέποντας την ανταλλαγή αυτή να συμβεί στο χαμηλότερο τμήμα των  πνευμόνων. Επίσης, μειώνει την πίεση στους μύες του αυχένα και στο άνω στήθος, επιτρέποντας αυτοί οι μύες να χαλαρώσουν. Εν ολίγοις, η βαθιά αναπνοή είναι πιο ξεκούραστη και αποδοτική, επιτρέποντας υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου να φτάσει στα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Πέρα από την πρακτική της απλής βαθιάς αναπνοής, οι αρχαίοι γιόγκι περιγράφουν διαφορετικές τεχνικές ρυθμικής βαθιάς αναπνοής που μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στο μυαλό και το σώμα. Πολλές μελέτες τεκμηριώνουν τις ευεργετικές επιδράσεις των αναπνοών της  γιόγκα αναπνοής στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους, PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες), της ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), και του άσθματος. (3,4,5) Υπάρχουν επίσης θεωρίες που υποστηρίζουν την ιδέα ότι με την επιβράδυνση και τον έλεγχο της αναπνοής, μπορούμε να βελτιώσουμε τη μακροζωία. (3)

Η βάση για όλες τις πρακτικές αναπνοή προέρχεται από την επιστήμη της γιόγκα, και είναι γνωστή ως pranayama. Η λέξη Pranayama προέρχεται από δύο σανσκριτικές λέξεις: πράνα (δύναμη ζωής) και Yama (έλεγχος). Με τον έλεγχο της αναπνοής, μπορούμε  να επηρεάσουμε κάθε πτυχή της ζωής μας. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό σας να αναπνέει με έναν τρόπο που έχει θετική επίδραση στην υγεία μας.

ABOUT AUTHOR

NO COMMENTS

Comments are closed.